
Suroviny
- Lívanečky:
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- 250 g brambor (uvařených ve slupce, oloupaných a najemno nastrouhaných)
- 150 g nahrubo nastrouhaného výraznějšího tvrdého sýra (nejlépe čedar, popř. uzený sýr)
- polohrubá mouka (množství dle konzistence těsta)
- 10 g čerstvého droždí (1/4 kostky)
- sůl popř. čerstvé nebo sušené bylinky
- olej na smažení
- Houbový „kaviár“:
- 200 g čerstvých hub (použila jsem hlívu ústřičnou)
- 1 PL olivového oleje
- 2 šalotky nebo 1 malá cibule, případně bílá část jarní cibulky
- 1 lžička worchesteru
- 1 PL octa balsamico
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- k podávání zakysaná smetana, osolená a ochucená mletou paprikou (sladkou nebo, kdo má rád ostřejší, i pálivou)
Postup přípravy receptu
-
Na lívanečky smícháme vlažné mléko s rozdrobeným droždím, přidáme vejce, nastrouhané brambory a sýr a tolik mouky, aby vzniklo těsto požadované konzistence, tzn. klasické lívancové.
-
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 20 minut kynout.
-
Houby očistíme a nasekáme na malé kousky (nejrychleji to jde v přídavné sekací nádobě k tyčovému mixéru).
-
Na nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm na malé kostičky pokrájenou cibuli.
-
Když začne cibule zlátnout, přisypeme houby a na mírném ohni za častého míchání upravujeme asi 5 minut.
-
Přidáme worchestr, ocet, sůl a pepř a opět chvíli restujeme.
-
Oloupané stroužky česneku nožem rozmáčkneme a nasekáme na malé kousky, které přidáme do pánve. Nyní již nepřestáváme míchat a upravujeme do úplného vyvaření tekutiny.
-
Houbovou směs případně dochutíme.
-
Do těsta, které mezitím vykynulo, přidáme sůl, popř. bylinky a připravíme z něj na troše oleje malé lívanečky. Servírujeme je teplé, přelité ochucenou zakysanou smetanou a doplněné houbovým „kaviárem“.