
- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 250 ml mléka
- 3 PL cukru
- 65 g rozpuštěného tuku (Hery)
- 1/2 vanilkového cukru
- trochu citronové kůry
- špetka soli
- Náplň:
- naše oblíbená mak – dle zvyklostí
- švestky nebo jiná – tvaroh, povidla – jablečná či švestková, …
- vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Trochu mléka odlijeme, lehce zahřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít.
-
Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zpracujeme na těsto. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
-
Z těsta ukrojíme kousek, vytvarujeme na placičku, doprostřed dáme lžičku makové náplně, na to položíme 2 půlky švestek. Zabalíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova (cca 200°C, 15 minut).
Poznámka od kuchařky
Těsto jsem kdysi někde našla, trošku upravila a už se u nás zabydlelo … a náplň jsem chtěla vyzkoušet kombinaci švestek a máku … pokud je tady něco podobného, tak se omlouvám, ale nic jsem nenašla …
Kuchařka: Montanka