Suroviny
12 kousků
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 80 g másla
- 250 ml méka
- 1/2 kvasnic
- špetka soli
- 3 žloutky
- třešně (jahody, meruňky atd. )
- Žmolenka:
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce másla
- mletá skořice
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, nadrobíme do něj kvasnice s cukru odebereme 1 lžíci a droždí posypeme. Ohřejeme mléko, aby bylo vlahé a asi 50 ml nalijeme na kvasnice s cukrem a necháme vzejít kvásek. Sůl dáme do mouky na kraj mísy, přidáme rozehřáté, prochladlé máslo, žloutky, mléko, vanilkový cukr. Nejdříve vše zamícháme metlou nepuštěného mixeru a pak rozšleháme hladké těstíčko. Vymažeme formu tukem a vysypeme polohrubou moukou a těsto do ní nalijeme a rovnoměrně rozetřeme. Na formě uděláme značku, protože musíme nechat těsto kynout, až bude jednou tak vysoké.
-
Třešně omyjeme, Dáme na papírovou utěrku oschnout. Uděláme žmolenku tak, že dáme do mísy mouku, cukry, skořici, máslo a ručně promneme. Cukry na posypání smícháme.
-
Až těsto vykyne, poklademe ho třešněmi, posypeme žmolenkou a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 170°C na 35-40 minut do středu trouby, do zlatova. Necháme vychladnout, pocukrujeme a můžeme nakrájet.