
Suroviny
- Na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 25 g sladidla Cukren
- 180 – 190 ml vlažného mléka
- 80 g rozpuštěné vlahé Hery nebo jiného tuku
- 1 žloutek
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžička – 5 g cukru do kvásku
- Na náplň:
- 25 g kakaa
- 5 g sladidla Cukren
- 35 g rozpuštěné vlahé Hery
- lžičku hladké mouky
- lžičku oleje na vymazání formy
- 1/2 lžičky sušeného mléka na posypání upečené bábovky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si odměříme a navážíme všechny ingredience, zhruba do poloviny vlažného mléka dáme lžičku cukru, trochu mouky – z už odvážené, přidáme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
-
Do mouky zamícháme sůl, sladidlo, přidáme vlahý tuk, druhou polovinu mléka s rozšlehaným žloutkem, vykynutý kvásek a vypracujeme těsto.
-
Necháme vykynout, vyválíme do obdelníku, potřeme zhruba polovinou vlahého tuku, posypeme kakaem smíchaným se sladidlem a po povrchu pokapene zbylým tukem.
-
Svineme do rolády, vložíme do olejem mírně vymazané formy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
-
Pak vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme.
-
Po vychladnutí můžeme bábovku mírně „pocukrovat“ sušeným mlékem, jde taky smíchat s troškou sladidla.
Poznámka od kuchařky
Místo Cukrenu můžeme použít i jiné sladidlo. Cukren má sladivost 1:2. Více zde:
http://www.irbis.cz/Vyrobky_14.html
Bábovka není moc přeslazená, jinak jde trochu sladidla přidat.









