Kynutá bábovka s kakaem – dia

101
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
400 g polohrubé mouky
špetka soli
25 g sladidla Cukren
180 – 190 ml vlažného mléka
80 g rozpuštěné vlahé Hery nebo jiného tuku
1 žloutek
15 g čerstvého droždí
1 lžička – 5 g cukru do kvásku
Na náplň:
25 g kakaa
5 g sladidla Cukren
35 g rozpuštěné vlahé Hery
lžičku hladké mouky
lžičku oleje na vymazání formy
1/2 lžičky sušeného mléka na posypání upečené bábovky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si odměříme a navážíme všechny ingredience, zhruba do poloviny vlažného mléka dáme lžičku cukru, trochu mouky – z už odvážené, přidáme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

  2. Do mouky zamícháme sůl, sladidlo, přidáme vlahý tuk, druhou polovinu mléka s rozšlehaným žloutkem, vykynutý kvásek a vypracujeme těsto.

  3. Necháme vykynout, vyválíme do obdelníku, potřeme zhruba polovinou vlahého tuku, posypeme kakaem smíchaným se sladidlem a po povrchu pokapene zbylým tukem.

  4. Svineme do rolády, vložíme do olejem mírně vymazané formy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

  5. Pak vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme.

  6. Po vychladnutí můžeme bábovku mírně „pocukrovat“ sušeným mlékem, jde taky smíchat s troškou sladidla.

Poznámka od kuchařky

Místo Cukrenu můžeme použít i jiné sladidlo. Cukren má sladivost 1:2. Více zde:

http://www.irbis.cz/Vyrobky_14.html

Bábovka není moc přeslazená, jinak jde trochu sladidla přidat.