Kynutá bábovka

218
- reklama -

Suroviny

260 ml vlažného mléka
1 lžíce rumu
citrónová kůra nebo trochu aroma Dr. Oetker
2 žloutky
120 g povoleného másla nebo jiného tuku
500 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
25 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
100 g směsi sekaných oříšků
rozinek
kandovaného ovoce
trochu másla nebo jiného tuku a trochu hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Nejdříve do nádoby pekárny dáme tekuté ingredience, pak sypké, nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Pokud použijeme sušené, tak to smícháme s moukou. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce přidáme po zvukovém signálu. Těsto je spíš řidší. Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak bude postupovat běžným způsobem. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce se opět přidá až úplně nakonec do vypracovaného těsta.

  2. Ihned po vypracování dáme těsto do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.

  3. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout – záleží na teplotě.

  4. Pak vložíme do trouby předehřáté na 180°C, po 10 minutách teplotu snížíme na 160 – 170°C a pečeme ještě zhruba 40 – 45 minut. Pokud bábovka shora více tmavne, tak formu překryjeme kouskem alobalu, nebo můžeme použít i kousek papíru na pečení. Čas pečení je orientační, záleží jak na troubě, tak i na použité formě. Já pekla v hrubostěnné keramické a tam se peče déle.

  5. Upečenou bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…