
Suroviny
- 260 ml vlažného mléka
- 1 lžíce rumu
- citrónová kůra nebo trochu aroma Dr. Oetker
- 2 žloutky
- 120 g povoleného másla nebo jiného tuku
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 25 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
- 100 g směsi sekaných oříšků
- rozinek
- kandovaného ovoce
- trochu másla nebo jiného tuku a trochu hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Nejdříve do nádoby pekárny dáme tekuté ingredience, pak sypké, nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Pokud použijeme sušené, tak to smícháme s moukou. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce přidáme po zvukovém signálu. Těsto je spíš řidší. Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak bude postupovat běžným způsobem. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce se opět přidá až úplně nakonec do vypracovaného těsta.
-
Ihned po vypracování dáme těsto do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.
-
Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout – záleží na teplotě.
-
Pak vložíme do trouby předehřáté na 180°C, po 10 minutách teplotu snížíme na 160 – 170°C a pečeme ještě zhruba 40 – 45 minut. Pokud bábovka shora více tmavne, tak formu překryjeme kouskem alobalu, nebo můžeme použít i kousek papíru na pečení. Čas pečení je orientační, záleží jak na troubě, tak i na použité formě. Já pekla v hrubostěnné keramické a tam se peče déle.
-
Upečenou bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…