Suroviny
30cm forma
- 8 vajec
- 240 g cukru krystal
- 240 g hladké mouky
- 8 lžic oleje
- špetka soli
- krém:
- 250 g másla
- 300 ml vody
- 6 lžic hladké mouky
- cukr moučka podle chuti
- 1 lžíce kakaa
- marcipánová falešná hmota (potahovací)
- jahodová marmeláda
- kompotované jahody
Postup přípravy receptu
-
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku.
-
Těsto nalijeme do 30cm dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 min.na 150°C.
-
Vychladlý korpus prořízneme, potřeme marmeládou, krémem (cca 1/4 si necháme), poklademe jahodami, přiklopíme vrchní částí a celý dort pomažeme rovnoměrně krémem.
-
Krém: z vody a mouky uvaříme bešamel o hustotě hustší krupicové kaše, studený prošleháme, abychom zničili případné malé hrudky.
-
Do změklého másla všleháme kakao a cukr, poté po částech všleháme bešamel.
-
Promazaný korpus necháme v lednici ztuhnout a potáhneme falešným marcipánem.
-
Zdobíme barevnými kytičkami z téhož.
Poznámka od kuchařky
korpus stejný postup jako http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej… bez přidání kakaa (nahrazeno stejným množstvím hl.mouky)
falečný marcipán: http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc…
Oslavenkyní byla 11letá holčička, která měla jasnou představu, jak by měl dort vypadat…snad jsem se jí trefila do vkusu 🙂