
Suroviny
- Na těsto:
- 330 g hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
- 170 g másla
- 6 g soli
- 1 velké vejce (nebo 2 malá)
- 60 ml vody
- Na náplň:
- 1/2 květáku
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- 1 menší cibule
- 2 vejce
- 100 g šunky
- 150 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice.
-
Mezitím si obereme květák na malé růžičky a na deset minut předvaříme.
-
Polovinu uvařených růžiček odložíme stranou a druhou polovinu umixujeme spolu s polovinou kelímku smetany.
-
K pyré přidáme na oleji osmahnutou cibulku a šunku, zbylý květák, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
-
Těsto rozválíme na plát vysoký necelý centimetr, vyložíme s ním kulatou zapékací misku, kterou jsme předtím vymazali sádlem, propícháme na několika místech vidličkou a na pět minut předpečeme v troubě.
-
Poté do něj nalijeme květákovou směs a pečeme dalších cca 35 minut na 170°C.
Poznámka od kuchařky
Pokud pokrm připravujete pro děti:
– smetana ke šlehání je vhodná od 1 roku, stejně jako cibule
– tvrdý sýr některé tabulky dokonce doporučují od 2-3 let, vybírejte tedy kvalitní s nižším obsahem hůře stravitelných bílkovin
– šetřete také muškátovým oříškem, který ve větším množství může mít halucinogenní účinky (nebojte se, v množství opravdu velkém 🙂
Někdy se dětem do 3 let nedoporučuje celozrnné pečivo (a tedy ani zde použitá mouka). Je to ze dvou důvodů:
1) Může být hůře stravitelné
2) Výrobci jej často šidí, používají mouku bílou, a aby působilo více jako celozrnné, dohánějí barvu otrubami, které mají ostrou slupku a mohou způsobit problémy v trávícím traktu. Proto dbejte na původ a kvalitu celozrnné mouky i pečiva nebo ji s klidným srdcem nahraďte bílou.
Mé další recepty najdete na: http://mamavkuchyni.blogspot.cz









