Květákový quiche

104
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
330 g hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
170 g másla
6 g soli
1 velké vejce (nebo 2 malá)
60 ml vody
Na náplň:
1/2 květáku
1/2 kelímku smetany ke šlehání
1 menší cibule
2 vejce
100 g šunky
150 g tvrdého sýra
sůl
pepř
muškátový oříšek dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice.

  2. Mezitím si obereme květák na malé růžičky a na deset minut předvaříme.

  3. Polovinu uvařených růžiček odložíme stranou a druhou polovinu umixujeme spolu s polovinou kelímku smetany.

  4. K pyré přidáme na oleji osmahnutou cibulku a šunku, zbylý květák, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

  5. Těsto rozválíme na plát vysoký necelý centimetr, vyložíme s ním kulatou zapékací misku, kterou jsme předtím vymazali sádlem, propícháme na několika místech vidličkou a na pět minut předpečeme v troubě.

  6. Poté do něj nalijeme květákovou směs a pečeme dalších cca 35 minut na 170°C.

Poznámka od kuchařky

Pokud pokrm připravujete pro děti:

– smetana ke šlehání je vhodná od 1 roku, stejně jako cibule

– tvrdý sýr některé tabulky dokonce doporučují od 2-3 let, vybírejte tedy kvalitní s nižším obsahem hůře stravitelných bílkovin

– šetřete také muškátovým oříškem, který ve větším množství může mít halucinogenní účinky (nebojte se, v množství opravdu velkém 🙂

Někdy se dětem do 3 let nedoporučuje celozrnné pečivo (a tedy ani zde použitá mouka). Je to ze dvou důvodů:

1) Může být hůře stravitelné

2) Výrobci jej často šidí, používají mouku bílou, a aby působilo více jako celozrnné, dohánějí barvu otrubami, které mají ostrou slupku a mohou způsobit problémy v trávícím traktu. Proto dbejte na původ a kvalitu celozrnné mouky i pečiva nebo ji s klidným srdcem nahraďte bílou.

Mé další recepty najdete na: http://mamavkuchyni.blogspot.cz