Suroviny
4-6 porcí
- 1 střední květák
- 1 střední cibule
- 50 g anglické slaniny
- 0,1 dl oleje
- 1 stroužek česneku
- 6 ks sušených rajčat v oleji
- 30 g hl. mouky
- 0,2 dl mléka
- 150 g strouhaných sýrů (více druhů, zbytky, eidam, Niva, Hermelín)
- 2 vejce
- sůl
- pepř mletý
- strouhanka
- tuk na vymazání formy
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebraný na větší růžičky povaříme cca 15 minut v osolené vodě, necháme lehce vychladnout a okapat. Po chvíli rozmačkáme na hrubo mačkadlem na brambory.
-
Na polovině tuku osmažíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a cibuli, zmírníme plamen, přidáme na drobno nasekaný česnek a na drobno nakrájená sušená rajčata, lehce osmahneme a vmícháme do rozmačkaného květáku.
-
Na zbylém oleji připravíme z mouky jíšku, zalijeme mlékem, provaříme cca 5 minut a do chladnoucího vsypeme nastrouhaný, nakrájený, či nadrobený sýr. Necháme povolit a přimícháme sýrový bešamel. Směs vlijeme ke květáku s cibulí a slaninou.
-
Dvě celá vejce ušleháme do pěny a lehce vmícháme ke květáku. Dochutíme solí a pepřem, případně bylinkami (libeček, petrželka) a celou směs vlijeme do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem (sádlem) a vysypali strouhankou.
-
Pečeme asi 30 minut na 180°C. Chutná i studené s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.