
Suroviny
- 1 květák
- 1 jarní cibulka
- kousek másla
- 3 vejce
- 4-5 plátků eidamu
- 500 ml ovesného mléka
- sůl
- 3/4 hrnku rýže
- olej a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Postup přípravy receptu
-
Květák omyjeme, rozebereme na jednotlivé růžičky a v osolené vodě uvaříme. Scedíme. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme nahrubo. Rýži uvaříme v 1,5 násobku vody.
-
V kastrolu rozehřejeme máslo a jarní cibulku orestujeme. Přidáme scezený květák, uvařenou rýži a promícháme.
-
V misce rozmícháme ovesné mléko, vejce, nastrouhaný eidam a osolíme.
-
Pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou.
-
Květák s rýží dáme do pekáče a zalijeme směsí se sýrem.
-
Dáme zapéct (odkryté) do trouby na cca 180 stupňů, asi 40-50 minut.
-
Podáváme samostatně nebo se zeleninovým salátem, sterilovanými okurkami…
Poznámka od kuchařky
Vhodnost dle zavedených surovin.
Eidam jsem měla jen plátkový, tak jsem nastrouhala plátky.
Kdyby se dělal nákyp jen pro dospělé, mohl by se přidat pepř a/nebo muškátový oříšek.