Květákový nákyp mojí maminky

78
- reklama -

Suroviny

1 větší květák
8 větších brambor
1 lžička drceného kmínu
drcený černý pepř
sůl
Bešamel:
300 ml smetany ke šlehání
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 vejce
2 trojúhelníčky taveného sýra
máslo
olivový olej
vegeta
špetka muškátového oříšku
špetka římského kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka. Květák vložíme do slané vody a vaříme 5 minut. Necháme vychladnout.

  2. Mezitím připravíme bešamel. Z másla, trochy oliv.oleje a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme tavené sýry, smetanu ke šlehání a vejce. Prohřejeme do zhoustnutí (kašovitá hmota). Přidáme vegetu a koření.

  3. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostičky, květák na kousky. Vše dáme do zapékací mísy, přidáme kmín, sůl a pepř. Zalijeme bešamelem, promícháme a uhladíme.

  4. Zapékáme cca 45 minut při 200 °C.