Květákovo-žampionová polévka

70
- reklama -

Suroviny
4 porce

100 g mrkve – hrubě nastrouhané
100 g celeru – hrubě nastrouhaného
400 g květáku
140 g čerstvých žampionů
30-40 g hladké mouky
1-2 stroužky česneku
máslo
sůl
pepř mletý
zeleninový vývar nebo bujón
petrželka nebo pažitka
smetana dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na kousku másla orestujeme strouhanou mrkev s celerem, poté přidáme orestovat strouhaný česnek a na slabé plátky pokrájené žampiony.


    Zobrazit celý recept

  2. Vše po orestování zaprášíme moukou, krátce za stálého míchání zapražíme, přilijeme asi třičtvrtě litru vývaru, promícháme, přidáme růžičky květáku a vaříme doměkka. Vařené růžičky květáku můžeme nakonec trochu „rozbít“ šťouchadlem.

  3. Dle potřeby redukujeme vývarem hustotu polévky, dle chuti osolíme, opepříme a nakonec vmícháme do polévky bylinky dle chuti.

  4. Do polévky lze před dovařením vmíchat trošku smetany ke šlehání nebo přímo před podáváním přidat do talíře kopeček zakysanky.