- reklama -
Suroviny
4 porce
- 100 g mrkve – hrubě nastrouhané
- 100 g celeru – hrubě nastrouhaného
- 400 g květáku
- 140 g čerstvých žampionů
- 30-40 g hladké mouky
- 1-2 stroužky česneku
- máslo
- sůl
- pepř mletý
- zeleninový vývar nebo bujón
- petrželka nebo pažitka
- smetana dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Na kousku másla orestujeme strouhanou mrkev s celerem, poté přidáme orestovat strouhaný česnek a na slabé plátky pokrájené žampiony.
-
Vše po orestování zaprášíme moukou, krátce za stálého míchání zapražíme, přilijeme asi třičtvrtě litru vývaru, promícháme, přidáme růžičky květáku a vaříme doměkka. Vařené růžičky květáku můžeme nakonec trochu „rozbít“ šťouchadlem.
-
Dle potřeby redukujeme vývarem hustotu polévky, dle chuti osolíme, opepříme a nakonec vmícháme do polévky bylinky dle chuti.
-
Do polévky lze před dovařením vmíchat trošku smetany ke šlehání nebo přímo před podáváním přidat do talíře kopeček zakysanky.
Kuchař: recepty73