
Suroviny
            4 porce
							
    
- 1/2 velkého květáku nebo jeden malý
- 1 ks menší mrkve
- 1/4 celeru
- 2 vejce
- strouhanka
- sezamová semínka
- majoránku
- 1 stroužek česneku
- hl. mouka já použila celozrnou
- sůl
- pepř
- 200 g uzeného boku(nakrájený na menší kostičky)
Postup přípravy receptu
- 
Uvaříme si zeleninu květák, mrkev a celer cca 25 minut, dle velikosti nakrájené zeleniny. Uvařenou zeleninu rozmačkáme vidličkou a přidáme protlačený česnek, majoránku. 
- 
Směs dle chuti posolíme, opepříme a rozbijeme do ní 2 vejce (pozor aby zelenina byla vychladlá). Dobře promícháme a zahustíme moukou asi 2 lžíce. Nakonec přidáme nakrájený uzený bok. 
- 
Z hmoty tvoříme v dlaních koule, které následně obalíme ve strouhance a sezamu. Koule pokládáme na plech s pečícím papírem. Na pečícím papíru koule přitlačíme rukou, tak aby nám vznikly placky. Placky se špatně obalují ve strouhance. 
- 
Už nepřidáváme olej, uzený bok nám pustí šťávu. Pečeme v troubě dozlatova na 190°C asi 40 minut (dobu odhaduji) a po dvaceti minutách placky obrátíme. 
Poznámka od kuchařky
Podávala jsem s vařeným bramborem a čekankovým salátem. Drahý květákové řízky dlabal s majonézou a dovedu si představit plátek másla nebo olivový olej na zakápnutí brambor.
