Květákové řízečky s uzeným bokem

77
- reklama -

Suroviny
4 porce

1/2 velkého květáku nebo jeden malý
1 ks menší mrkve
1/4 celeru
2 vejce
strouhanka
sezamová semínka
majoránku
1 stroužek česneku
hl. mouka já použila celozrnou
sůl
pepř
200 g uzeného boku(nakrájený na menší kostičky)

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme si zeleninu květák, mrkev a celer cca 25 minut, dle velikosti nakrájené zeleniny. Uvařenou zeleninu rozmačkáme vidličkou a přidáme protlačený česnek, majoránku.

  2. Směs dle chuti posolíme, opepříme a rozbijeme do ní 2 vejce (pozor aby zelenina byla vychladlá). Dobře promícháme a zahustíme moukou asi 2 lžíce. Nakonec přidáme nakrájený uzený bok.

  3. Z hmoty tvoříme v dlaních koule, které následně obalíme ve strouhance a sezamu. Koule pokládáme na plech s pečícím papírem. Na pečícím papíru koule přitlačíme rukou, tak aby nám vznikly placky. Placky se špatně obalují ve strouhance.

  4. Už nepřidáváme olej, uzený bok nám pustí šťávu. Pečeme v troubě dozlatova na 190°C asi 40 minut (dobu odhaduji) a po dvaceti minutách placky obrátíme.

Poznámka od kuchařky

Podávala jsem s vařeným bramborem a čekankovým salátem. Drahý květákové řízky dlabal s majonézou a dovedu si představit plátek másla nebo olivový olej na zakápnutí brambor.