
Suroviny
- 1 velká najemno nakrájená cibule
- 2 velké najemno nakrájené šalotky
- 1 chilli paprička (velikost dle chuti)
- 1,5 cm velký kousek čerstvého zázvoru
- 1 větší petržel (příp. mrkev nebo brambor), nakrájená na menší kousky
- 2,5 lžičky kari
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1,5 hrnku červené čočky
- 1 litr zeleninového vývaru (či voda + 2 lžíce sypkého AlNatura bujónu)
- 1 střední květák
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 2 limetky
Postup přípravy receptu
-
Ve větším hrnci zahřejte trochu oleje, přidejte cibuli a šalotky a opékejte asi 5-7 minut.
-
Přidejte najemno nastrouhaný zázvor a asi minutu smažte.
-
Přisypte všechno koření a nasekanou chilli papričku, půl minuty míchejte, aby se nepřipalovalo, poté přidejte petržel a asi další minutu nechte osmahnout.
-
Přilijte zeleninový vývar a vmíchejte do curry červenou čočku.
-
Zakryjte poklicí, přidejte teplotu a přiveďte k varu. Teplotu opět snižte, zamíchejte a nechte asi 10 minut mírně vařit pod pokličkou. Poté přidejte květák, nakrájený/natrhaný na malé kousky. Částečně zakryjte poklicí a vařte asi 20 – 25 minut (květák by neměl být úplně rozvařený).
-
Vmíchejte nasekaný čerstvý koriandr a asi 3 lžíce limetkové šťávy, případně dosolte.
-
Přikryjte poklicí, nechte asi čtvrt hodiny stát, aby se chutě promísily a poté podávejte s rýží, quinoou nebo nějakou plackou.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz