
- reklama -
Suroviny
- 1 květák
- 5 brambor
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1,5 cm silný plátek másla
- 200 ml smetany 30%
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl
- bílý pepř mletý
- muškátový květ
- snítka čerstvého tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Očištěný květák uvaříme v mírně osolené vodě do měkka. Poté vývar slijeme do jiné nádoby a květák rozebereme na růžičky.
-
V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, zasypeme kmínem a vložíme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Zalijeme vývarem z květáku, přidáme bobkové listy a vaříme, dokud brambory nezměknou.
-
Děrovanou naběračkou odebereme stranou asi polovinu brambor a zeleniny, vyjmeme bobkové listy. Do vývaru s částí brambor a zeleniny nalijeme smetanu a vše rozmixujeme.
-
Do polévky vložíme květák, vyjmuté brambory, zeleninu a přidáme rozvonět snítku tymiánu. Dochutíme muškátovým květem, solí a bílým pepřem.
Kuchařka: taddy1