
Suroviny
- Těsto:
- 1 díl kvásku (100% hydratace) – 150 g
- 2 díly vody – 300 g
- 3 díly mouky – 450 g
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
Postup přípravy receptu
-
Ke kvásku přidáme vodu a dobře rozmícháme. Pak přidáme mouky (viz Poznámku), kmín a sůl a uhněteme těsto, které necháme v teple místnosti vykynout asi 2 hodiny.
-
Nakynuté těsto lehce propracujeme, vytvarujeme bochník a dáme ho kynout do dobře vysypané ošatky na 2-2,5 hodiny.
-
Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií ho sešoupneme na rozehřátou dlaždici v troubě a upečeme (230°C/45-50 minut).
Poznámka od kuchařky
100% hydratace kvásku = stejný poměr vody a mouky. Mouky do těsta můžeme použít míchané, ale vždy menší část bude mouky žitné. Pokud máme rádi, je možno část mouky použít celozrnné.
Tento poměr 1-2-3 byl publikován na stránkách http://www.thefreshloaf.com