Kváskový semínkový chléb s taveným sýrem

73
- reklama -

Suroviny

250 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
200 ml vody
200 g celozrnné pšeničné mouky
300 g hladké mouky
1 ks libovolného taveného sýra
3 lžíce mléka
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
1/2 lžíce kmínu
4 až 6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
100 ml ovesných vloček
100 ml sezamových semínek (nebo libovolně jiná)

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku a sýra) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  2. Po zvukovém signálu přidáme ovesné vločky a semínka.

  3. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 14 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Jedním kusem sýra je míněna kostka či obdélníček z hranatých krabiček. Trojúhelníčků by bylo potřeba několik.