
- reklama -
Suroviny
- 250 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 200 ml vody
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 300 g hladké mouky
- 1 ks libovolného taveného sýra
- 3 lžíce mléka
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžíce kmínu
- 4 až 6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- 100 ml ovesných vloček
- 100 ml sezamových semínek (nebo libovolně jiná)
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku a sýra) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
-
Po zvukovém signálu přidáme ovesné vločky a semínka.
-
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 14 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Jedním kusem sýra je míněna kostka či obdélníček z hranatých krabiček. Trojúhelníčků by bylo potřeba několik.
Kuchařka: Marie Klara