Kváskový chléb se semínky a syrovátkou

89
- reklama -

Suroviny

30 g žitného kvásku
150 g vody
240-250 g syrovátky
150 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
lžíce sezamu
lžíce slunečnice
lžíce lněného semínka
lžíce dýňového semínka

Postup přípravy receptu

  1. Ze žitného kvásku, žitné mouky a vody uděláme rozkvas, který necháme 10-12 hodin pracovat.


    Zobrazit celý recept

  2. K vykvašenému rozkvasu přidáme zbytek surovin, kromě semínek a uněteme těsto – v závěru hnětení vmícháme i semínka.
    Těsto necháme 1-2 hodiny kynout (nemusí dosahovat dvojnásobné velikosti), během té doby můžeme i dvakrát přeložit.

  3. Volnější těsto lehce propracujeme, uhněteme z něj bochník a ten dáme asi na 2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.

  4. Vykynutý bochník opatrně převrátíme na plech s pečící fólií a i s ní pak sešoupneme na nahřátou podložku (pizza kámen, žula, dlaždice) ve vyhřáté troubě.
    Pečeme 10 minut na 250°C, pak zeslabíme na 210°C a dopečeme – přibližně 30 minut.

Poznámka od kuchařky

Tento a další recepty najdete u mě na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz