Suroviny
- 30 g žitného kvásku
- 150 g vody
- 240-250 g syrovátky
- 150 g žitné chlebové mouky
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžičky soli
- lžíce sezamu
- lžíce slunečnice
- lžíce lněného semínka
- lžíce dýňového semínka
Postup přípravy receptu
-
Ze žitného kvásku, žitné mouky a vody uděláme rozkvas, který necháme 10-12 hodin pracovat.
-
K vykvašenému rozkvasu přidáme zbytek surovin, kromě semínek a uněteme těsto – v závěru hnětení vmícháme i semínka.
Těsto necháme 1-2 hodiny kynout (nemusí dosahovat dvojnásobné velikosti), během té doby můžeme i dvakrát přeložit. -
Volnější těsto lehce propracujeme, uhněteme z něj bochník a ten dáme asi na 2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.
-
Vykynutý bochník opatrně převrátíme na plech s pečící fólií a i s ní pak sešoupneme na nahřátou podložku (pizza kámen, žula, dlaždice) ve vyhřáté troubě.
Pečeme 10 minut na 250°C, pak zeslabíme na 210°C a dopečeme – přibližně 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Tento a další recepty najdete u mě na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz