
- reklama -
Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 200 ml černého piva
- 100 ml vody
- 100 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g špaldové mouky
- 200 g hrubé mouky
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce sušené syrovátky
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce kmínu
- 3 až 6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- slunečnicová semínka
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
-
Po zvukovém signálu můžeme přidat několik lžic semínek (slunečnice, len, sezam atd.). Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara