Kváskový chléb s černým pivem

143
- reklama -

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
200 ml černého piva
100 ml vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g špaldové mouky
200 g hrubé mouky
3 lžíce oleje
3 lžíce sušené syrovátky
2 lžíce soli
2 lžíce kmínu
3 až 6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  2. Po zvukovém signálu můžeme přidat několik lžic semínek (slunečnice, len, sezam atd.). Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).