
- reklama -
Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 175 ml vody
- 300 g hladké mouky
- 75 g solamylu
- 50 g žitné chlebové mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kmínu
- 2 lžičky soli
- 3-6 g kvasnic
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience.
-
Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
-
Podle chuti můžeme po zvukovém signálu přidat cca půl hrnku libovolných semínek.
-
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Bramborové mouky stačí málo, aby dodala chlebu specifickou chuť, konzistenci i vůni. A kůrka je naprosto bezkonkurenční.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara









