Suroviny
- 2 polévkové lžíce pšeničného kvásku
- 100 g hladké mouky
- 80 g vlažné vody
- 20 g dýňových semínek
- 25 g slunečnicových semínek
- 15 g chia semínek
- 100 ml vody
- 400 g hladké mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 ml oleje
- 170 ml vody
- 1,5 – 2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
-
Kvásek, vodu a mouku promícháme, zakryjeme folií a necháme 10 – 12 hodin odpočívat. Dýňová a slunečnicová semínka zalijeme vodou a necháme 10 – 12 hodin namočená.
-
Chia semínka zalijeme 100 ml vody a necháme asi půl hodiny nabobtnat, občas promícháme.
-
Z připraveného kvásku odebereme 2 lžíce do sklenice na příští pečení. Zbytek dáme do mísy, přidáme mouky, slitá dýňová a slunečnicová semínka, namočená chia, sůl, olej a vodu. Ručně nebo v robotu vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme a necháme asi 3 hodiny kynout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, propracujeme a vytvarujeme večky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme folií a necháme znovu kynout – 1 1/2 – 2 hodiny. Před pečením můžeme večky naříznout. Pečeme na 220 °C, 20 – 25 min.
Poznámka od kuchařky
Z těsta můžeme udělat i bagetky, nebo rohlíky.