
Suroviny
- 30 g žitného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- Dále:
- 200 g vody
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g hladké mouky
- trocha drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- Na potření před pečením:
- olej
- rozetřený česnek
Postup přípravy receptu
-
K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto. Mísím robotem, něco okolo 5-7 minut.
-
Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
-
Pak ho rozdělíme na 5-6 částí, z každé uděláme asi 1 cm vysokou (tlustou) oválnou placku, všechny je uložíme na plech a dáme kynout do tepla (necelé 2 hodiny – záleží na okolní teplotě). Je fajn, máme-li možnost celý plech i s plackami uzavřít do igelitové tašky – uvnitř se drží teplo a vlhko, těsto líp kyne a neokorává.
-
Po vykynutí placky potřeme směsí oleje a rozetřeného česneku, a kdo má rád, může posypat hrubozrnnou solí. Upečeme je v dobře rozehřáté troubě na 200-210°C/20-25 min.
-
Po upečení necháme placky vychladnout na kovové mřížce.
Jsou zvenčí příjemně křupavé, uvnitř vláčné a velice voňavé čenekem. Jedli jsme je suché.
Poznámka od kuchařky
Další recepty najdete na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz