Kvašené houby – východoslovenský recept od Juraje Horáka

70
- reklama -

Suroviny

Na nálev:
1 kg hub
1 l vody
40 g soli
bobkový list
pár celých pepřů a nového koření
1-2 cibule
1 stroužek česneku
na povaření 1 lžíce soli na 1 l vody

Postup přípravy receptu

  1. Houby nakrájíme na cca 1 cm plátky a vaříme ve slané vodě 10 min. (lžíce soli na 1 l vody). Prudce ochladíme. Okapané houby smícháme s jednou nebo dvěma cibulemi nakrájenými na měsíčky a stroužkem česneku na tenké plátky. Natlačíme do sklenic a zalejeme studeným nálevem.


    Zobrazit celý recept

  2. Zatížíme, nálev musí být alespoň na prst nad houbami. Dáme do chladna a za tři, čtyři týdny je mléčné kvašení ukončené. Můžeme sterilizovat pro delší uchování.

  3. Samozřejmě, tak, jako když kvasíte zelí, doporučuju zásadně nepoužívat sůl s jodem. Ztrácí to barvu a rychle měkne.

Poznámka od kuchařky

Přidávám recept na mléčně kvašené houby, který mě svěřil pan Juraj Horák s tím, abych ho uveřejnila. Myslím, že je to velmi starý a dobrý recept.