Suroviny
- 50 g čerstvého zázvoru
- 200 g cukru
- 750 g převařené vychlazené vody
Postup přípravy receptu
-
Litrovou sklenici vypláchneme vroucí vodou a smícháme v ní neoloupaný nastrouhaný zázvor, cukr a převařenou vodu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté překryjeme igelitovým sáčkem, zajistíme provázkem či gumičkou a necháme stát na teplém místě.
-
Každý den lehce promícháme lžící, kterou jsme nejprve spařili vroucí vodou. První dva dny se zdánlivě nic neděje, poté se objeví bublinky a limonáda začíná kvasit. Proces kvašení trvá podle teploty okolí 6-10 dní a limonáda se při něm zakalí. Když ustane bublání, limonádu přecedíme (ideálně přes plátno nebo čistý kapesník), nalijeme do čisté sklenice a uchováváme v lednici.
-
Kdo má raději kyselejší chuť, může do hotové limonády přidat trochu citronové šťávy.
Poznámka od kuchařky
Zázvor, podobně jako oddenky řady dalších rostlin, obsahuje bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus hilgardii), které jsou schopné anaerobně převádět cukr na kyselinu mléčnou. Výsledná limonáda je jemně perlivá a má příjemnou zázvorovou chuť, ostrost zázvoru se kysáním sníží. Navíc je velmi zdravá, léčivé účinky zázvoru jsou doplněny přítomností lactobacillů.
Při mléčném kvašení nedochází ke vzniku alkoholu, nápoj je nealkoholický!
Zdroj receptu: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvoro…
Obdobné recepty (v angličtině):
http://alifeunprocessed.blogspot.cz/2012/02/lacto-…
http://wellpreserved.ca/how-to-make-ginger-beer-fe…
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.