Kvásek z kefírové houbičky

60
- reklama -

Suroviny

na 50 g žitné mouky
50-60 g vody
kousek kefírové houbičky (průměr asi 1 cm)

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme vodu a mouku, vmícháme houbičku. Zakryjeme proti osýchání a necháme v teple místnosti kvasit.


    Zobrazit celý recept

  2. Po 10-12 hodinách opatrně promícháme, znovu zakryjeme a necháme dokvasit.

  3. Po 20 hodinách od smíchání bývá kvásek hotový. Houbičku z něj vytáhnete a kvásek zpracujete.
    Můžete z něj zadělat přímo na chleba nebo odebrat lžíci a tu přikrmit další moukou a vodou. Stejně, jako při krmení kvásku žitného.

Poznámka od kuchařky

Další recepty najdete u mě na stránkách Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Na kefírových zrnech žije v symbioze mnoho druhů bakterií a kvasinek, pro nás (kynutí těsta) důležité bakterie rodu Lactobacillus a kvasinky rodu Saccharomyces.