- reklama -
Suroviny
- na 50 g žitné mouky
- 50-60 g vody
- kousek kefírové houbičky (průměr asi 1 cm)
Postup přípravy receptu
-
Smícháme vodu a mouku, vmícháme houbičku. Zakryjeme proti osýchání a necháme v teple místnosti kvasit.
-
Po 10-12 hodinách opatrně promícháme, znovu zakryjeme a necháme dokvasit.
-
Po 20 hodinách od smíchání bývá kvásek hotový. Houbičku z něj vytáhnete a kvásek zpracujete.
Můžete z něj zadělat přímo na chleba nebo odebrat lžíci a tu přikrmit další moukou a vodou. Stejně, jako při krmení kvásku žitného.
Poznámka od kuchařky
Další recepty najdete u mě na stránkách Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Na kefírových zrnech žije v symbioze mnoho druhů bakterií a kvasinek, pro nás (kynutí těsta) důležité bakterie rodu Lactobacillus a kvasinky rodu Saccharomyces.
Kuchařka: cathleen