Kvašáky II.

82
- reklama -

Suroviny

Větší okurky
listy černého rybízu
višně
vinná réva
kopr (nejvíce květů, protože listy si ukládám do mrazáku na koprovku)
křen
Na nálev 3 litry vody
5 vrchovatých lžic soli

Postup přípravy receptu

  1. Umyjeme přerostlé okurky, vinné listy, višňové listy a listy černého rybízu, kopr a kořen křenu. Okurkám vidličkou hodně propícháme kůžičku, skládáme je do velikých sklenic a prokládáme zeleným a kolečky křenu. Koprem rozhodně nešetřit.

  2. Zalijeme studeným svařeným nálevem, sklenice povážeme (já zlehka přikrývám originál víčky) a necháme kvasit. Vykvašené uložíme v temnu a relativním chladnu.

Poznámka od kuchařky

Někdy, pro chuť, přidám do jedné sklenice feferonku, někdo dává i stroužky česneku.

Recept mám od staré paní, naší kamarádky, která dělává každý rok dlouhou řádku pětilitrových sklenic kvašáků a já jí to vždy záviděla. Už pár let nemusím, vyrábím si svoje 🙂