![Kvašáky_5ffd9c694b22d.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kvasaky_5ffd9c693a2c0.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- okurky
- sůl (na 1 l vody 4 dkg soli)
- kopr
- křen
- vinné listy
Postup přípravy receptu
-
Umyjeme přerostlé okurky, vinné listy, kopr a kořen křenu. Okurky propícháme, skládáme je do velikých sklenic (nebo kameninové nádoby – viz foto) a prokládáme koprem, vinnými listy a kolečkama křenu. Koprem nešetřit!
-
Zalijeme studeným nálevem – na 1l vody 4dkg soli – nálev musí být až po vrch aby se k okurkám nedostal vzdušný kyslík. Proto je je potřeba zatížit aby neplavaly po povrchu. Necháme kvasit.
-
Za 7 až 14 dnů by měly být již vykvašené – potřeba ochutnat – a je dobré je uskladnit do chladné a tmavé místnosti aby se proces kvašení zastavil.
Poznámka od kuchařky
Někdo přidává na dno sklenice kousek chleba pro rychlejší kvašení
Kuchař: jirka66