
Suroviny
4 porce
- Na kuskus:
- 1 hrnek ( 250 ml ) kuskusu
- 2 hrnky horkého zeleninového vývaru nebo kuřecího vývaru
- 1 lžička olivového oleje
- Na zeleninovou směs:
- 6 ks větších rajčat ( nebo více menších )
- 2 ks mladé, křehké cukety ( do 20 cm )
- 5 ks stroužků česneku
- olivový olej
- tmavý ocet balsamiko
- provensálské bylinky nebo jiné oblíbené:
- oregano
- tymián
- bazalka
- třtinový cukr
- sůl
- mletý pepř
- Na karamelizovanou cibuli:
- 2 ks větší cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička tmavého octu balsamiko ( v nouzi červený vinný ocet )
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- A ještě:
- 250 g mozzarelly
- hrst čerstvé bazalky
- zapékací misku
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kuskus: do mísy nasypeme hrnek kuskusu, přidáme olej, zlehka vidličkou promícháme a zalijeme vroucím kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Pokud zrovna nemáme po ruce domácí, použijeme bez obav gelový bujon :-).
-
Promícháme, přiklopíme talířkem a necháme tekutinu do kuskusu vsáknout.
-
Nyní si připravíme zeleninu: pekáček vymažeme zlehka olejem, rajčata nakrájíme na cca půl cm plátky, taktéž cuketu. Pokud je cuketa větší, krájíme na půlkolečka.
-
Rajčata klademe hustě vedle sebe na pekáček, každé jedno posolíme, opepříme, posypeme bylinkama, zakapeme olejem a balzamikem a na každé přidáme špetku cukru.
-
Cuketky osolíme, opepříme a posypeme bylinkama. Zlehka zakápneme olejem a dáme do trouby, vyhřáté na 200st, péci cca 20 minut. Tuto fázi lze dělat i na pánvičce, já jsem to tak dodělávala, protože se mi zdálo, že mám zeleniny málo :-))). V tom případě si ale rajčata a cukety děláme odděleně, t.z. napřed jedno, potom druhé. Rajčátka nám pustí výbornou šťávičku, budou měkká, cuketka by měla být tak akorát na skus 🙂
-
Zatímco nám voní zelenina z trouby, připravíme si karamelizovanou cibulku: na pánev dáme 2 lžíce olivového oleje, rozpálíme a přihodíme cibuli nakrájenou na céčka. Osolíme, opepříme a 5 min. restujeme. Přidáme cukr a za občasného míchání necháme zkaramelizovat do zlatavěhnědé barvy. Na závěr přidáme balzamiko a necháme odpařit. Zapékací misku ničím nevymazáváme, tekutiny je ze zeleniny dost.
-
Takže si na její ( misky ) dno dáme nejprve krásnou, karamelkovou cibuli, na ni rozložíme kuskus, které jsme si po vsáknutí bujonu načechrali dvěma vidličkama, dále poklademe na střídačku rajčaty a cuketou.
-
Nyní si pokrájíme na kolečka mozzarellu, pohážeme natrhanými bazalkovými lístky, zakápneme olejem a dáme do trouby, vyhřáté na 220 st. zapéci asi tak 10 minut.
Poznámka od kuchařky
Nápad okamžiku…. sladká cibulka spolu s kyselkavým rajčetem a křupavou cuketkou tvoří chutný celek, ke kterému kuskus zdárně ladí.
Dobrou, zdravou chuť 🙂