![Kuskus s červenou čočkou a rajčaty_5ff8184b467fe.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kuskus-s-cervenou-cockou-a-rajcaty_5ff8184b34ce4.jpeg)
Suroviny
2 porce
- Suroviny na 2 porce:
- 90 g červené čočky
- 50 g kuskusu
- 100 ml rajčatové passaty (pasírovaných rajčat – zpravidla v tetrapacku)
- 1 lžíce třtinového cukru
- kousek brokolice
- 1/4 žluté papriky
- 5 malých rajčátek
- 1 malá cibulka
- lžíce másla
- – lžíce oleje
- – sůl
- pepř dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce s vodou dáme vařit červenou čočku – trvá to přibližně pět minut. V poslední minutce či dvou k čočce přidáme ještě velmi drobně obranou růžičku brokolice tak, aby se jen krátce spařila a zůstala křupavá.
-
Mezitím si v pánvi rozpustíme máslo se lžící oleje (aby se nepřipalovalo) a opečeme na něm na drobno nakrájenou cibulku, žlutou papriku a rajčátka lehce dozlatova. Poté podlijeme pasírovanými rajčaty, přidáme lžíci cukru a necháme krátce provařit. Kuskus přelijeme horkou vodou z čočky, přiklopíme a necháme v teple dojít.
-
Závěrem vše smícháme a dospělým osolíme a opepříme dle chuti, můžeme případně přidat i malinko prolisovaného česneku, čistě spíš tak pro vůni.
Poznámka od kuchařky
Dětská specifika:
– rajčata jsou jako alergen doporučována od 1 roku. Vaříte-li je mladším dětem, doporučuju je rozhodně oloupat a vybrat semínka.
– paprika je taktéž doporučována od 1 roku, je hůře stravitelná pro své slupky a zrníčka
– cibuli se taktéž doporučuje podávat od 1 roku
Mé další recepty najdete na: http://mamavkuchyni.blogspot.cz