
Suroviny
- 1/2 kg hovězí kližky
- 3 větší mrkve
- 3 větší brambory
- 3 malé cukety (u nás jsou cukety cca 10 cm dlouhé – přizpůsobte tedy dle velikosti)
- 300 g libovolné dýně
- 2 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 1 cibule
- 1 jarní cibulka
- trocha celerové natě
- svazek čerstvého koriandru (i s nati)
- 100 g sterilované cizrny
- 1 vrchovatá lžíce rajského protlaku
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky kari
- 1/4 lžičky skořice
- drcený pepř
- sůl
- olivový olej
- Kuskus:
- 350 g kuskusu (u nás se prodává ve třech velikostech, já použila velký)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička Vegety
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrajime na vetsi kousky, na olivovem oleji nechame zatahnout, pridame rajsky protlak, nove koreni, kurkumu, mlety koriandr, kardamon, kari, skorici, pepr, sul, podlijeme cca 500 ml vody, privedeme k varu, pote stahneme na minimum a 45 minut dusime.
-
Po uplynuti doby prilejeme dalsich 500 ml vody a pridame omytou a ocistenou zeleninu. Zeleninu nekrajime (pouze cibule prepulime a rajcata lehce narizneme).
-
Pod poklickou, na mirnem plameni, varime cca 1 hodinu. 30 minut pred koncem pridame sterilovanou cizrnu. Pri podavani uvarenou zeleninu nakrajime na mensi kousky dle chuti kazdeho.
-
Kuskus nasypeme do misy, pridame 4 lzice olivoveho oleje, lzicku vegety, sul a dukladne promneme dlanemi.
-
Pak prilijeme 250 ml varici vody, promichame a prikryte nechame odpocinout. Behem teto doby kuskus nekolikrat znovu promneme v dlanich.
-
Nakonec pridame 1 naberacku vyvaru z masa a opet promichame. Kuskus by nemel byt prilis suchy. Mel by byt sypky, ovsem po nabrani maleho mnozstvi rukou, by mel drzet tvar. (Ja varim kuskus v pare nad masovym vyvarem. Mnozstvi uvedene tekutiny je tedy orientacni).
-
Hotovy kuskus ozdobime kousky varene zeleniny, masa a zalijeme vyvarem. Tradicne se kuskus v Maroku konzumuje rukama tak, ze se prsty nabere primerene mnoztvi kuskusu (trochu se umacka, aby drzel tvar) a namoci se do vyvaru.
Poznámka od kuchařky
Lehce upraveny recept z arabske tv.
Hovezi maso je mozne nahradit jehnecim, kurecim nebo krutim masem.