
Suroviny
18-20 kusů
- 1,5 šálku žlutého hrachu
- 2 větší syrové brambory
- 1 vejce
- stroužek česneku
- cca 80 gramů polohrubé mouky (podle potřeby)
- strouhanka ( trošku dle potřeby)
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1-2 čajové lžičky kurkumy
- kávová lžička sody bikarbony
Postup přípravy receptu
-
Nemáme-li předvařený žlutý hrách, namočíme obyčejný hrách přes noc do vody. Druhý den uvaříme, slijeme vodu, necháme vychladnout. Luštěniny nikdy nesolte před vařením, nemusely by se uvařit nebo by to trvalo příliš dlouho.
-
Nastrouháme syrové brambory, přidáme k uvařenému hrachu, dáme vejce, mouku, koření, na samý závěr přimícháme kávovou lžičku sody bikarbony. Mělo by vzniknout nepříliš řídké těsto.
-
Na pánvi rozpálíme tuk, do něj klademe lžičkou malé hromádky, které ještě rychle na pánvi upravíme do požadovaného tvaru. Smažíme z obou stran, ne příliš prudce. Vytáhneme, nechame okapat přebytečný tuk. Máte-li možnost, dejte hracháčky na závěr na chvíli do vyhřáté remosky či trouby, přikryjte alobalem, nechejte dojít. Podáváme teplé.
Poznámka od kuchařky
Kurkumu v kuchyni (ale nejen v kuchyni, např. v kosmetice) používám velmi často. Zejména proto, protože má protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Zvyšuje regeneraci organizmu, podporuje imunitní systém, zlepšuje stravitelnost potravy a vstřebávání živin, takže má pozitivní vliv na trávení.
http://www.woman-today.cz









