Suroviny
- 400 g kuřecích prsou (stehenní řízky)
- 150 g Gazdovské slaniny
- 1-2 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1/2 červené papriky masité
- Na marinádu:
- 2 vejce
- 3 lžíce oleje
- 4 lžíce čertovské omáčky hamé
- 2 lžíce sojové omáčky
- 4 vrchovaté lžíce Solamylu
- 4 prolisované stroužky česneku
- olej na smažení
- sůl na dochucení
- (čerstvá zelenina na oblohu:)
- ledový salát
- rajčata
Postup přípravy receptu
-
V hlubší uzavíratelné nádobě si umícháme z uvedených surovin marinádu.
-
Maso nakrájíme na kostičky zhruba 1cmx1cm a ostatní suroviny na velice drobno. Vše přidáme do marinády, důkladně promícháme a dáme nejlépe přes noc odležet do lednice.
-
Na pánev do rozpáleného oleje klademe lžící promíchanou masovou směs, kterou vytvarujeme do tvaru placiček, nebo řízků. Smažíme pozvolna z každé strany přibližně 5 minut.
-
Usmažené placičky dáme na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk. Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou, nebo s různě upravenými bramborami.
Poznámka od kuchařky
Nějak jsme v poslední době začali“řapíkovat“. S použitím uvedených surovin jídlo vonělo slaninou a s řapíky celeru a paprikou bylo krásně šťavnaté a křupkavé.
Je zde hodně receptů na „cikánské“ a jim podobné řízky, tak přidávám i svůj experiment a přeji dobrou chuť:-)