
Suroviny
2 porce
- 2 kuřecí stehna
- sůl
- mletý pepř
- cm plátek másla
- 1 polévková lžíce oleje
- 1/2 nadrobno pokrájené červené cibule
- 1 kostka drůbežího bujónu
- 250 ml horké vody
- motouz nebo nit na upevnění závitků
- Na náplň do závitků:
- 3 cm široký plátek změklého másla
- 1/2 nadrobno pokrájené červené cibule
- 1/4 nadrobno pokrájené masité červené papriky
- 1/4 nadrobno pokrájené masité žluté papriky
- 2 nahrubo nastrouhané menší sladkokyselé okurky
- 1 kávová lžička hořčice
- 3 polévkové lžíce najemno nastrouhaného křenu
- Na omáčku:
- 200 ml 12% sladké smetany
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce hořčice
- 3 polévkové lžíce najemno nastrouhaného křenu
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna opláchneme osušíme a opatrně vykostíme.
-
Rozložíme na prkýnko kůží dospod a nejlépe přes folii, nebo igelitový svačinový sáček mírně naklepeme. Lehce po obou stranách osolíme a poprášíme pepřem.
-
V misce si umícháme náplň. Vidličkou rozmícháme máslo s hořčici, přidáme všechny zbývající uvedené suroviny a nejlépe rukou promícháme náplň, kterou pak stejnoměrně rozetřeme na rozklepané pláty masa. Maso opatrně zavineme a omotáme motouzem.
-
V hrnci si rozehřejeme olej s máslem a závidky zprudka ze všech stran osmahneme. Přidáme pokrájenou půlku cibule a necháme 4minutky orestovat. Podlijeme 250 ml horké vody, rozdrobíme kostku bujónu a pod pokličkou na mírném plameni dusíme do změknutí masa cca 25minut.
-
Měkké maso vyjmeme, odstraníme motouz a kůži(jde to velice lehce)a uchováme v teple.
-
Ve smetaně rozmícháme hořčici s moukou, vlijeme do vařící šťávy a necháme 10minut provařit. 5minut před koncem přidáme nastrouhaný křen a vložíme závitky na prohřátí.
Jako příloha se hodí houskový knedlík, nebo rýže.
Poznámka od kuchařky
Byla jsem na vážkách,jestli vůbec mám dodělávat omáčku. Po změknutí závitků byla šťávička hrozně mňamkovní,že by se dala bez další úpravy jíst okamžitě s rýží a masem. Ale manžel se těšil na“křenovku“…Kůži na mase jsem nechala záměrně,líp se mi závitky balily. V závěru šla kůže krásně a lehce sloupnout.
O dnešní moc chutné jídlo se tady s Vámi všemi ráda podělím.