
Suroviny
3 velké
- 2 kuřecí prsa bez kosti 400 g
- 20 plátků Anglické slaniny
- 1 velká mrkev
- 1 středně velká cibule
- 1 pečený česnek pokud nemáme nahradíme sušeným granulovaným
- 2 lžíce nakrájených lístků petržele
- 1 lžíce oleje
- 250 ml drůbežího vývaru postačí ze skeletu nebo použijeme vodu
- sůl
- nit na zajištění závitků
Postup přípravy receptu
-
Prsa opláchneme, osušíme a každé rozřízneme do tvaru motýlích křídel.
-
Přes potravinářskou folii rozklepeme na větší plát a po obou stranách mírně osolíme.
-
Na každý plát si odložíme po pěti plátcích anglické slaniny a po třech silnějších mrkvových proužcích.
-
Vnitřní stranu každého plátu potřeme vymačkanou dužinou z pečeného česneku, nebo posypeme sušeným česnekem.
-
Každý plát posypeme petrželkou, poklademe plátky slaniny a proužky mrkve. Zavineme do závitku a zajistíme nití.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, zbytek mrkve na menší kostičky a zbytek slaniny na proužky. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zrůžovět slaninu. Přidáme cibuli a mrkev a restujeme 5minut.
-
Poté přidáme závitky, které necháme ze všech stran prudce zatáhnout. Podlijeme vývarem(vodou)a pod pokličkou dusíme cca 35minut doměkka.
-
Během dušení občas promícháme a podle potřeby podlíváme horkou vodou.
-
Z měkkých závitků odstraníme nitě. Závitky nařežeme na porce a přelité horkou šťávou, kterou jsme podle potřeby dochutili, podáváme s přílohou, která nám vyhovuje.
Pokud chceme šťávu o něco hustější, než je tato přírodní-v malém množství studené vody rozmícháme lžičku solamylu.
Vlijeme do vroucí šťávy a necháme 1minutu provařit.
-
Závitky můžeme připravit i v papiňáku.
Postup je stejný, jen použijeme o 50ml vývaru více. Po podlití uzavřeme hrnec tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na nejnižším stupni 15minut. Po ochlazení hrnec otevřeme a dále postupujeme podle výše napsaného postupu.









