Kuřecí uzené v kyselém zelí dušené

72
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 uzená kuřecí stehna
150 g špeku
400 g kysaného zelí
1 větší cibule
2 větší stroužky česneku
1 větší jablko
1 kl celého kmínu
2 dl vývaru (stačí z 1 kostky)
Na vývar:
kuřecí kosti ze stehen
kuřecí kůže ze stehen
1 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 bobkový list
5 kuliček pepře
snítka libečku
1,5 l studené vody
sůl
mletý pepř
1-2 vejce na zavářku
2 PL nasekané pažitky
Bramborovo-mrkvový knedlík:
400 uvařených brambor(použila jsem z předešlého dne)
1 velká syrová mrkev
110 g polohrubé mouky
1/4 balíčku prášku do pečiva
1 vejce
1 kl soli
Na dozdobení:
1 nakrájená cibule osmažená
3 pl oleje

Postup přípravy receptu

  1. Z uzených kuřecích stehen odstraníme kůži a kosti, které vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme v surovinách uvedenou očištěnou zeleninu, bobkový list, kuličky pepře a libeček, mírně osolíme a pod pokličkou od doby varu vaříme cca 45 minut. Po uvaření vývar přecedíme, dle potřeby dochutíme solí a pepřem, vmícháme rozklepnuté vejce a necháme 2 minutky provařit(místo vejce můžeme použít uvařené nudle, kroupy, rýži, nebo brambor).Na talíři posypeme nakrájenou pažitkou.


    Zobrazit celý recept

  2. Stehna rozdělíme na větší části, zelí pokud je hodně kyselé lehce propláchneme, jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kostičky.

  3. Na drobnější kostičky nakrájíme špek, cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky.

  4. Do rozehřátého širšího kastrolu dáme rozpustit připravený špek který necháme lehce zrůžovět. Poté přidáme cibuli s česnekem, kmín a 3 minuty restujeme. Až začne špek zlátnout přidáme kousky uzených stehen a mírně osmahneme. Přidáme zelí, jablko, promícháme, podlijeme 2 dl vývaru a pod pokličkou na mírném plameni dusíme za občasného promíchání 20 minut.

  5. Podáváme s bramborovo-mrkvovým knedlíkem, který si připravíme tak, že na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme do větší mísy brambory a mrkev, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, přidáme celé vejce a sůl. Vše v míse rukama důkladně prohněteme, vytvořené těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme váleček a dáme do hrnce s vařící osolenou vodou na 20 minut uvařit.

    Hotový knedlík nakrájíme na širší plátky a na talíři ozdobíme na tuku osmaženou pokrájenou cibulkou.

Poznámka od kuchařky

Takto připravená je velice chutná i vepřová krkovice, nakrájená na plátky, jen doba dušení není 20, ale 35-40minut, podle toho, jak jsou plátky silné(uzený vývar odpadá:-) )