Suroviny
4 porce
- 4 uzená kuřecí stehna
- 150 g špeku
- 400 g kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 2 větší stroužky česneku
- 1 větší jablko
- 1 kl celého kmínu
- 2 dl vývaru (stačí z 1 kostky)
- Na vývar:
- kuřecí kosti ze stehen
- kuřecí kůže ze stehen
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- snítka libečku
- 1,5 l studené vody
- sůl
- mletý pepř
- 1-2 vejce na zavářku
- 2 PL nasekané pažitky
- Bramborovo-mrkvový knedlík:
- 400 uvařených brambor(použila jsem z předešlého dne)
- 1 velká syrová mrkev
- 110 g polohrubé mouky
- 1/4 balíčku prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1 kl soli
- Na dozdobení:
- 1 nakrájená cibule osmažená
- 3 pl oleje
Postup přípravy receptu
-
Z uzených kuřecích stehen odstraníme kůži a kosti, které vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme v surovinách uvedenou očištěnou zeleninu, bobkový list, kuličky pepře a libeček, mírně osolíme a pod pokličkou od doby varu vaříme cca 45 minut. Po uvaření vývar přecedíme, dle potřeby dochutíme solí a pepřem, vmícháme rozklepnuté vejce a necháme 2 minutky provařit(místo vejce můžeme použít uvařené nudle, kroupy, rýži, nebo brambor).Na talíři posypeme nakrájenou pažitkou.
-
Stehna rozdělíme na větší části, zelí pokud je hodně kyselé lehce propláchneme, jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kostičky.
-
Na drobnější kostičky nakrájíme špek, cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky.
-
Do rozehřátého širšího kastrolu dáme rozpustit připravený špek který necháme lehce zrůžovět. Poté přidáme cibuli s česnekem, kmín a 3 minuty restujeme. Až začne špek zlátnout přidáme kousky uzených stehen a mírně osmahneme. Přidáme zelí, jablko, promícháme, podlijeme 2 dl vývaru a pod pokličkou na mírném plameni dusíme za občasného promíchání 20 minut.
-
Podáváme s bramborovo-mrkvovým knedlíkem, který si připravíme tak, že na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme do větší mísy brambory a mrkev, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, přidáme celé vejce a sůl. Vše v míse rukama důkladně prohněteme, vytvořené těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme váleček a dáme do hrnce s vařící osolenou vodou na 20 minut uvařit.
Hotový knedlík nakrájíme na širší plátky a na talíři ozdobíme na tuku osmaženou pokrájenou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Takto připravená je velice chutná i vepřová krkovice, nakrájená na plátky, jen doba dušení není 20, ale 35-40minut, podle toho, jak jsou plátky silné(uzený vývar odpadá:-) )