Suroviny
4 porce
- Suroviny:
- 4 ks kuřecích stehen
- 1 bílá paprika
- 2 rajčata
- 1 karotka
- 4 snítky rozmarýnu
- mletá červená paprika sladká
- sůl
- celý kmín
- máslo
- Nádivka:
- 1 starší rohlík
- 1 dl smetany
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- celerová a petrželová nať
- 2 plátky prorostlé slaniny
- 1 celé syrové vejce
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna dobře očistíme a prsty si z vrchní části utvoříme prostor pod kůží.
-
Stehna osolíme a necháme odpočinout.
-
Vytvoříme si trochu nádivky a to tak, že starší rohlík nakrájíme na velmi malé kostičky.
-
Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrové vejce.
-
Nasekáme tymián, rozmarýn, celerovou a petrželovou nať.
-
Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu.
-
Slaninu si nakrájíme na velmi malé kostičky a necháme zprudka opéct na suché pánvičce do křupava. Společně s vyškvařeným tukem přidáme k nádivkovému základu.
-
Lehce osolíme a opepříme. Strouhneme párkrát muškátový oříšek a vše dokonale promícháme.
-
Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.
-
Po vychlazení malou lžičkou plníme podkožní kapsy stehen, dokud nespotřebujeme všechnu nádivku.
-
Naplněná stehna přendáme na pečící papír do pekáče.
-
Na hrubé kousky si nakrájíme rajčata, karotku i papriku a poklademe okolo stehen do pekáče.
-
Naplněná stehna pokmínujeme a posypeme zlehka mletou červenou paprikou.
-
Na každé stehno položíme plátek másla, na který dáme snítku rozmarýnu.
-
Podlijeme trochou vody a přikryté pečeme 60 minut.
-
Poté pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.
-
Výpek scedíme, zeleninu odstraníme a lehce zahustíme kávovou lžičkou předem připravené světlé máslové jíšky.
-
Necháme provařit asi 5 minut a podáváme s hráškovou rýži.