
Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 2 paličky pečeného česneku (dejte i víc)
- 3 stroužky česneku
- 3 středně velké cibule
- sůl
- pepř
- pažitku
- petrželku
- šalvěj
- trošku rozmarýnu
- trochu sladké papriky
Postup přípravy receptu
-
Zapneme si troubu na cca 200°C.
-
Spodek pekáče vysypeme nahrubo nakrájenou cibulí a oněmi 3 extra stroužky česneku pokrájenými na plátky.
-
Do misky si vyloupneme upečené stroužky, trochu posolíme, popepříme, dáme asi lžičku pažitky a petrželky (tady by se třeba vyjímal ten čerstvý rozmarýn) a smícháme dohromady, až se stroužky a bylinky spojí v jakousi pastu.
-
Stehna si omyjeme a uděláme si kapsy mezi kůži a masem. Stačí jen lehce oddělit kůži od masa, ale neproříznout to úplně po celé ploše, aby náplň vevnitř držela.
-
Pak pomocí čajové lžičky tyto kapsy plníme a snažíme se dostat kamkoli to jen jde, tedy i pod kůži na paličkách a po stranách. Když to je hotovo, z obou stran si stehna posolíme, popepříme, posypeme bylinkami, i těmi, které jsme použili do česnekové náplně a lehce posypeme i sladkou paprikou, pro barvu =).
-
Nakonec stehna poskládáme do pekáče kůží nahoru a podlijeme vodou. Zhruba hrnkem a půl, možná více.
-
Prvních 30 – 40 minut pečeme přikryté. Poté dopékáme bez víka, dokud nemáme křupavou kůrčičku. Občas stehna poléváme výpekem, kdy jej, pokud se tekutina hodně odpařuje, můžeme ještě dolít vodou. Já jsem jako přílohu zvolila bramborovou kaši, ale i bramboráčky by mohly být fajn nebo nějaké zeleninové placičky.
-
Je možné je udělat i takto narychlo, ale doporučuji si stehna naložit předem a upéct je až na druhý den. Nasáknou tím česnekem a bylinkami a jsou opravdu vynikající (na to jsme přišli tak, že jsme si je ohřívali na oběd o dva dny později a byly fakt lepší :D).
Poznámka od kuchařky
Pečený česnek: Na 180° – 200°C rozehřát troubu. Odříznout vrch palice, aby nám trošku vykukovaly odhalené vršky stroužků, možno trochu posolit, popepřit, zakápnout olejem. Zabalit do pečícího papíru, třeba i převázat provázkem, aby česnekový měšec držel zabalený, péct 30 – 40 minut. Dalším možnostem využití se meze nekladou – nejlepší je třeba i jen namazaný na chlebu 😉









