Kuřecí stehna nejen na víkend

183
- reklama -

Suroviny
3 porce

3 kuřecí stehna
1 hrst sušených hříbů (přes noc ve vodě namočených)
1 menší pórek asi 20 cm
1 zarovnaná kávová lžička soli
1 KL celého kmínu
špetka mletého černého pepře
1 polévková lžíce oleje
nasekané zelené bylinky -to,co máte rádi na posypání hotového pokrmu
petrželka
pažitka
libeček

Postup přípravy receptu

  1. Troubu (já mám plynovou) si zapneme na nejvyšší stupeň.


    Zobrazit celý recept

  2. Pórek omyjeme, zbavíme nažloutlých nebo povadlých listů – pokud jsou a nakrájíme na kolečka.

  3. Přes noc namočené hříbky vymačkáme z vody a na dně pekáčku společně s nakrájeným pórkem, trochou soli, pepře a kmínu vidličkou nebo prsty promícháme.

  4. Přilijeme 2 deci vody a na takto připravenou směsku poklademe umytá, osolená, okmínovaná kuřecí stehna, která ještě pokapeme olejem.

  5. Přiklopíme druhým dílem pekáčku – pokud nemáme, zakryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 30 minut na 3/4 výkon(asi 200°C) bez odkrytí péct.

  6. Pak troubu ubereme na poloviční výkon (tj.asi 170°C), poklop nebo alobal odstraníme. Podíváme se, kolik je vypečené šťávy – můžeme ještě 1 deci vody dolít a dalších 20 minut za občasného přelití výpekem dopečeme do křupavé kůrky.

  7. Na talíři posypeme nadrobno nasekanými bylinkami, můžeme přizdobit čerstvou zeleninou a podáváme s rýží nebo různě upravenými bramborami.

Poznámka od kuchařky

Vypečená šťáva je přírodní, pokud má někdo rád hustější, může stehna dát na teplé místo, šťávu slít do rendlíčku, v 1 deci vody rozmíchat zarovnanou kávovou lžičku škrobové moučky(Solamylu), šťávu uvést do varu, rozmíchaný škrob přilít a 1 minutu povařit. Pak si šťávu dochutíte dle své potřeby.

Dobrou chuť:-)