![Kuřecí stehna nejen na víkend_5ffad88b43914.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kureci-stehna-nejen-na-vikend_5ffad88b34dc0.jpeg)
Suroviny
3 porce
- 3 kuřecí stehna
- 1 hrst sušených hříbů (přes noc ve vodě namočených)
- 1 menší pórek asi 20 cm
- 1 zarovnaná kávová lžička soli
- 1 KL celého kmínu
- špetka mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce oleje
- nasekané zelené bylinky -to,co máte rádi na posypání hotového pokrmu
- petrželka
- pažitka
- libeček
Postup přípravy receptu
-
Troubu (já mám plynovou) si zapneme na nejvyšší stupeň.
-
Pórek omyjeme, zbavíme nažloutlých nebo povadlých listů – pokud jsou a nakrájíme na kolečka.
-
Přes noc namočené hříbky vymačkáme z vody a na dně pekáčku společně s nakrájeným pórkem, trochou soli, pepře a kmínu vidličkou nebo prsty promícháme.
-
Přilijeme 2 deci vody a na takto připravenou směsku poklademe umytá, osolená, okmínovaná kuřecí stehna, která ještě pokapeme olejem.
-
Přiklopíme druhým dílem pekáčku – pokud nemáme, zakryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 30 minut na 3/4 výkon(asi 200°C) bez odkrytí péct.
-
Pak troubu ubereme na poloviční výkon (tj.asi 170°C), poklop nebo alobal odstraníme. Podíváme se, kolik je vypečené šťávy – můžeme ještě 1 deci vody dolít a dalších 20 minut za občasného přelití výpekem dopečeme do křupavé kůrky.
-
Na talíři posypeme nadrobno nasekanými bylinkami, můžeme přizdobit čerstvou zeleninou a podáváme s rýží nebo různě upravenými bramborami.
Poznámka od kuchařky
Vypečená šťáva je přírodní, pokud má někdo rád hustější, může stehna dát na teplé místo, šťávu slít do rendlíčku, v 1 deci vody rozmíchat zarovnanou kávovou lžičku škrobové moučky(Solamylu), šťávu uvést do varu, rozmíchaný škrob přilít a 1 minutu povařit. Pak si šťávu dochutíte dle své potřeby.
Dobrou chuť:-)