Kuřecí stehna na česneku a rozmarýnu

70
- reklama -

Suroviny
4 porce

-4 kuřecí stehna
-1 lžíce mouky
-2 lžičky mleté sladké papriky
-1 a ½ lžíce olivového oleje
-12 neoloupaných stroužků česneku
-4 snítky rozmarýnu
-125 ml bílého vína
-400 ml kuřecího vývaru
-50 g másla
– sůl

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200ºC.
    Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, papírovou utěrkou otřeme do sucha a osolíme.
    Mouku smícháme s paprikou a stehna v této směsi obalíme. Přebytečné množství mouky odstraníme oklepáním.
    Každé stehno opečeme z obou stran do zlatava, asi 4-5 minut z každé strany, na rozpáleném oleji (nejlépe na litinovém kastrolu nebo pekáči s poklicí).
    Přidáme česnek, rozmarýn a víno. Přivedeme k varu a necháme odpařit alkohol z vína.

  2. Přilijeme vývar a opět přivedeme k varu. Kastrol zakryjeme poklicí a dáme ho do předehřáté trouby na 45 minut. 15 minut před dokončením kastrol odkryjeme.

  3. Stehna, česnek a rozmarýn vyndáme z omáčky do jiného kastrolu, zakryjeme pokličkou a kastrol dáme do již vypnuté trouby, aby maso nevychladlo.
    Kastrol s omáčkou dáme na oheň zredukovat přibližně na polovinu, asi 7 minut.
    Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme ho do omáčky a krouživými pohyby kastrolu jej spojíme s omáčkou.
    Stehna podáváme s omáčkou, vyloupanými stroužky česneku a opečenými bramborami.

Poznámka od kuchařky

Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…

Nedoporučoval bych vývar z kostky, jelikož omáčka by ve finále mohla být přesolená. Nemáme-li neslaný domácí vývar, raději použijeme vodu.