
Suroviny
8 porcí
- 8 kuřecích stehen
- 3 cibule
- 4 stroužky česneku
- 300 g hub(lesní, žampiony, hlíva, čerstvé – sušené…)
- 1 malý rajčatový protlak (200 ml kečupu)
- 150 ml bílého vína (suché)
- směs koření na kuře
- sůl (pouze podle obsahu soli ve směsi koření)
- 2 polévkové lžíce majoránky
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- olej
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna si opereme, dočistíme a posypeme směsí koření na kuře, podle obsahu soli ve směsi koření, můžeme samotné stehna ještě mírně osolit.
-
Oloupeme si cibuli, nakrájíme na proužky, vložíme do rozpáleného oleje.
K cibuli prolisujeme stroužky česneku a na mírném ohni necháme tzv. rozvonět, po 5 minutách přidáme rajčatový protlak (kečup), bílé víno, sójovou omáčku, přivedeme k varu, přidáme majoránku a vypneme.
Takto připravený základ vložíme na dno pekáče. -
Na pánvi či v kastrolu si na rozpáleném oleji krátce zprudka opečeme kuřecí stehna po všech stranách.
-
Přendáme je na základ do pekáče a přikryté vložíme do trouby předehřáté na 180°C – 200°C.
-
Po 35-ti minutách přidáme pokrájené houby – použila jsem hlívu ústřičnou a dusíme ještě 20 minut.
-
Odkryjeme a 10 minut necháme zapéci, abychom měli křupavou kůrku.
Podáváme s rýží, brambory, hranolky, bílým pečivem, …
Poznámka od kuchařky
Tento recept vznikl již v roce 1800 po vítězné císařově bitvě nad Rakušany.
Recept je slavný a od Napoleona dostal název Marengo.
Dodnes se vaří takřka po celém světě a za 211 let své existence doznal mnoha změn, úprav a finálních podob.
Zde jsem našla dva recepty podobného názvu i složení a přidala je do podobných 😉