Kuřecí stehna Marengo

123
- reklama -

Suroviny
8 porcí

8 kuřecích stehen
3 cibule
4 stroužky česneku
300 g hub(lesní, žampiony, hlíva, čerstvé – sušené…)
1 malý rajčatový protlak (200 ml kečupu)
150 ml bílého vína (suché)
směs koření na kuře
sůl (pouze podle obsahu soli ve směsi koření)
2 polévkové lžíce majoránky
2 polévkové lžíce sojové omáčky
olej

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna si opereme, dočistíme a posypeme směsí koření na kuře, podle obsahu soli ve směsi koření, můžeme samotné stehna ještě mírně osolit.

  2. Oloupeme si cibuli, nakrájíme na proužky, vložíme do rozpáleného oleje.
    K cibuli prolisujeme stroužky česneku a na mírném ohni necháme tzv. rozvonět, po 5 minutách přidáme rajčatový protlak (kečup), bílé víno, sójovou omáčku, přivedeme k varu, přidáme majoránku a vypneme.
    Takto připravený základ vložíme na dno pekáče.

  3. Na pánvi či v kastrolu si na rozpáleném oleji krátce zprudka opečeme kuřecí stehna po všech stranách.

  4. Přendáme je na základ do pekáče a přikryté vložíme do trouby předehřáté na 180°C – 200°C.

  5. Po 35-ti minutách přidáme pokrájené houby – použila jsem hlívu ústřičnou a dusíme ještě 20 minut.

  6. Odkryjeme a 10 minut necháme zapéci, abychom měli křupavou kůrku.

    Podáváme s rýží, brambory, hranolky, bílým pečivem, …

Poznámka od kuchařky

Tento recept vznikl již v roce 1800 po vítězné císařově bitvě nad Rakušany.

Recept je slavný a od Napoleona dostal název Marengo.

Dodnes se vaří takřka po celém světě a za 211 let své existence doznal mnoha změn, úprav a finálních podob.

Zde jsem našla dva recepty podobného názvu i složení a přidala je do podobných 😉