Kuřecí stehenní řízky na jižanský způsob

197
- reklama -

Suroviny
7 -10 porcí

1 kg kuřecích stehenních řízků
2 dl podmáslí na naložení a olej na smažení
Na kořenící směs:
1/2 lžíce pálivé mleté papriky
1 lžička soli
1 lžička sušené cibule
1 lžička sušeného česneku
1 lžička mletého kmínu nebo drceného kmínu
1/2 lžičky tymiánu
1/2 lžičky mletého fenyklu
1/2 lžičky sušené bazalky
1/4 lžičky mletého pepře
vše smíchat
Obalovací směs na 1 kg stehenních řízků:
90 g strouhanky
60 g hladké mouky
1,5 lžíce připravené kořenící směsi
1 lžička mleté papriky ostré (sladká nebo napůl)
0,5-1 lžička soli (maso se samostaně nesolí)
vše smíchat

Postup přípravy receptu

  1. Stehenní steaky naložíme na několik hodin do podmáslí, nejraději přes noc.

  2. Pak maso necháme mírně okapat a obalujeme ve směsi strouhanky s moukou, solí a kořením.

  3. Vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje a smažíme z obou stran.

Poznámka od kuchařky

Místo stehenního masa bez kosti se může použít celé kuře naporcované na zhruba 10 – 12 dílů. Maso se taktéž naloží do podmáslí, obalí ve směsi a smaží. Dle vlastní úvahy se může ještě následně dopéct v troubě, aby bylo maso důkladně tepelně opracované až ke kosti. Připravovala jsem i kuřecí křídla, ale nemám foto. Směs koření používám i na pečené kuře.

Zdroj receptu: Magazín Albert, mírně upraveno.