Suroviny
2 porce
- 2 kuřecí prsa
- 30 g másla
- lžíce oleje
- sůl, pepř, bylinky
- Salát:
- 300 g zelené čočky
- 1 červená cibule
- 1 paprika (případně nakládaná kapie)
- kousek pórku
- 1 bobkový list
- Zálivka:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa (nebo balsamika)
- 1 lžička dijonské hořčice
- špetka cukru, sůl, pepř
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsa očistěte, osolte, opepřete a posypte oblíbenými bylinkami.
-
Na rozpuštěném másle s olejem je opečte do zlatova.
-
Propláchnutou čočku vařte s bobkovým listem asi 20 minut do měkka. Následně ji zchlaďte proudem studené vody a nechte okapat.
-
Nakrájejte na malé kousky cibulku, pórek a papriku a smíchejte zeleninu s čočkou. Salát zalijte zálivkou prošlehanou z uvedených surovin a promíchejte.
Poznámka od kuchařky
Čočka je bohatá na vlákninu i bílkoviny, na vitaminy skupiny B a na kyselinu listovou – 100 g vařené čočky obsahuje dokonce dvojnásobek její doporučené denní dávky. Tradiční luštěnina navíc obsahuje víc železa než maso. Čočka dokáže snížit hladinu cholesterolu, udržuje zdravou krev a je vhodnou potravinou při hubnutí. https://www.silnezdravi.cz/cs/stravovani/zasadotvo…