Kuřecí šťavnatý pekáček

48
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 kuřecí stehna (s kouskem hřbetu)
150 g česnekového boku
1 cibule
2 stroužky česneku
1 čerstvá paprika
1 rajče
3 brambory (větší)
1/2 lžičky mletého zázvoru
sůl
celý kmín
čerstvé bylinky (na ozdobu)
olej

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme si troubu na rozehřátí.


    Zobrazit celý recept

  2. Pokud jsou brambory hezké, opláchneme je a nakrájíme i se slupkou na čtvrtky. Papriku nakrájíme na silnější proužky, rajče na kostky, bok na kostičky, česnek na plátky a cibuli na tenké půlněsíčky.

  3. Do pekáčku na trochu rozehřátého oleje dáme osmahnout bok, až začne trošku růžovět, přidáme cibuli s česnekem a chvilku, cca 4 minuty, restujeme.

  4. Stáhneme z ohně, přidáme pokrájenou papriku, rajče,podlijeme 1,5 dl horké vody, promícháme a na tuto směs položíme opláchnutá a osolená stehna.

  5. Mezi ně zatlačíme čtvrtky brambor, vše ještě zlehka potřeme olejem, posypeme kmínem a brambory mírně poprášíme solí.

  6. Pekáček vložíme do rozehřáté trouby a odkryté pečeme na poloviční výkon (já mám plynovou troubu) 25 minut. Poté zesílíme na 3/4 výkon a dopečeme do zlatavé barvy.

  7. Při dopékání 1-2 krát stehýnka přelijeme vypečenou šťávou.

Poznámka od kuchařky

Uzeninu můžeme použít libovolnou, dle stavu ledničky-anglická, gazdovská slanina, nebo pikantnější klobáska, prostě to, co zrovna máme. Můžeme přidat i hříbky, pokud je máme. Maso můžeme použít i vepřové, nejlépe se hodí cca dva cm silné nenaklepané plátky krkovice. V tom případě pekáček přikryjeme vhodným poklopem, nebo alobalem, pečeme zhruba 35 minut a odkryté dopečeme na barvičku asi tak 15 minut. Záleží na druhu trouby.

Tato příprava je nenáročná a hotové jídlo je velice chutné.