Suroviny
2 porce
- 2 kuřecí stehna (s kouskem hřbetu)
- 150 g česnekového boku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 čerstvá paprika
- 1 rajče
- 3 brambory (větší)
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- sůl
- celý kmín
- čerstvé bylinky (na ozdobu)
- olej
Postup přípravy receptu
-
Zapneme si troubu na rozehřátí.
-
Pokud jsou brambory hezké, opláchneme je a nakrájíme i se slupkou na čtvrtky. Papriku nakrájíme na silnější proužky, rajče na kostky, bok na kostičky, česnek na plátky a cibuli na tenké půlněsíčky.
-
Do pekáčku na trochu rozehřátého oleje dáme osmahnout bok, až začne trošku růžovět, přidáme cibuli s česnekem a chvilku, cca 4 minuty, restujeme.
-
Stáhneme z ohně, přidáme pokrájenou papriku, rajče,podlijeme 1,5 dl horké vody, promícháme a na tuto směs položíme opláchnutá a osolená stehna.
-
Mezi ně zatlačíme čtvrtky brambor, vše ještě zlehka potřeme olejem, posypeme kmínem a brambory mírně poprášíme solí.
-
Pekáček vložíme do rozehřáté trouby a odkryté pečeme na poloviční výkon (já mám plynovou troubu) 25 minut. Poté zesílíme na 3/4 výkon a dopečeme do zlatavé barvy.
-
Při dopékání 1-2 krát stehýnka přelijeme vypečenou šťávou.
Poznámka od kuchařky
Uzeninu můžeme použít libovolnou, dle stavu ledničky-anglická, gazdovská slanina, nebo pikantnější klobáska, prostě to, co zrovna máme. Můžeme přidat i hříbky, pokud je máme. Maso můžeme použít i vepřové, nejlépe se hodí cca dva cm silné nenaklepané plátky krkovice. V tom případě pekáček přikryjeme vhodným poklopem, nebo alobalem, pečeme zhruba 35 minut a odkryté dopečeme na barvičku asi tak 15 minut. Záleží na druhu trouby.
Tato příprava je nenáročná a hotové jídlo je velice chutné.