
Suroviny
4-6 porcí
- 1 balení chlazených kuřecích srdíček (cca 600 g)
- 1 ks cibule (větší)
- 50 g slaniny
- 2 dl červeného vína
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- kmín
- sladká paprika
- cca 2 cm sardelové pasty
- 2 lžičky kaparů (sekaných)
- několik kapek Worchestru
Postup přípravy receptu
-
Letíš z práce, hlava plná starostí a ty nevíš co k večeři? Odpočiň si. Zajdi do toho kšeftu, kam chodíš pokaždé a kup buřty a chleba. To bude večeře. Když už tam jsi, tak kup ta srdíčka. Klidně i kachní nebo krůtí. Večer sedni k televizi nebo s děvčaty šupky dupky na dvojku červeného. Ráno vezmi tu cibuli a na sádle nebo oleji – nakrájenou prosím, orestuj do růžova.
-
Jasně, špíček přidej nakrájený na kostky a trošku kmínu tam vraž taky.
-
Hotovo? Tak šup, srdíčka opraná a očištěná opatrně do hrnce, zamíchat, přikrýt poklicí a dusit chvilku.
-
Zamíchej, přidej hořčici, sůl, pepř a sladkou papriku.
-
Přikryj a nech zase asi 10 minut dusit. Že to trvá? Prdlajs, teprve 20 minut a teď dej sardelku a zasypej opatrně moukou a zamíchej.
-
Přidej vínko a odvař, proč vínko a do roštěné? Gurmet ví a Gurmán sní.
-
Dolij vodu horkou nebo vývar.
-
Přikryj, dej kafíčko se šlehajdou, to víš, za zásluhy. A dusíme a dusíme, asi hodinku a čtvrt.
-
Vylov jedno a okoštuj, děti odežeň, jinak bude jen omáčka bez.
-
Už skoro jsou? Tak přidej ty kapary a na závěr pár kapek worcestrové omáčky.
-
Ochutnej, případně dosol, znáš jejich chutě, nejsi tu první den. Udělej tu omáčku dosti hustou. U nás ke kaši. K rýži zase méně hustou. Že Tě miláček políbil, to je jistě za ten oběd, tak mu jí vrať a odpoledne do přírody – Tatíku hajdy sekat zahradu.
Poznámka od kuchařky
Vaří se to samo, sem tam zamíchat. Na kafíčko času dost. Že nádobí – na to jsou ratolesti: vlastně myčka. A ty to kafíčko vychutnej a nedivoč. Jak jsem psal, rýže, br. kaše, vařený brambor, knedlík nebo jen tak s chlebem.