Suroviny
- 900 g kuřecích stehenních řízků
- 350 g kuřecích uzených stehen
- 100 ml smetany (použila jsem 30%)
- 1 středně velká cibulei
- sůl
- mletý pepř
- Náplň:
- 4 hrsti nakrájeného medvědího česneku
- 16 plátků tence nakrájené uzeniny (použila jsem bůčkový závin)
- 1 červenou papriku nakrájenou na proužky
- Dále budeme potřebovat:
- alobal (2 větší obdélníky jako podložku pod maso pro snadnější vytvarování šišek)
- kmín podle potřeby (na posypání sekané)
- 2 lžíce oleje
- trochu vody (do pekáče pod sekanou)
Postup přípravy receptu
-
Na masovém mlýnku umeleme stehenní řízky, nejlépe dvakrát po sobě.
-
Z uzených stehen odstraníme kůži, vykostíme a nakrájíme na drobné kousky.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme k masu, okořeníme solí, pepřem a zalijeme smetanou.
-
Důkladně promícháme a necháme 2 hodiny uležet (můžeme nechat v lednici i přes noc).
-
Poté masovou směs znovu promícháme a rozdělíme na dva díly.
-
Na širší plát alobalu rovnoměrně naneseme masovou směs-cca 2 cm vysokou.
-
Hustě posypeme medvědím česnekem, poklademe proužky papriky a poklademe plátky (kolečky) uzeniny.
-
Pomocí alobalu zavineme šišku sekané a přemístíme do pekáče s olejem a vodou.
-
Stejně připravíme i druhou šišku sekané. Pokud nám nevadí kmín, sekanou na povrchu posypeme kmínem a vložíme do trouby předehřáté na cca 170°C.
-
Za občasného podlití a přelívání výpečkem pečeme cca 50 minut do měkka a do zlatavé barvy.
Poznámka od kuchařky
Dobu pečení si každý musí pohlídat a přizpůsobit “své troubě“.
Porce jsem nepočítala, sekanou jsem chystala jako studené pohoštění na obložené mísy pro větší počet osob.