Suroviny
1 porce
- 350 g kuřecích stehenních řízků – nakrájíme na kousky 3 x 5 cm
- Marináda:
- 4 stroužky česneku nakrájíme nadrobno
- 2 šalotky nakrájíme nadrobno
- 2 lžičky medu
- 2 lžičky sezamového oleje
- 3 chilli papričky
- 4 lžíce sojové omáčky
- Omáčka:
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 větší lžíce arašídového másla
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 300 ml kokosového mléka
- 1 lžíce olivového oleje
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience na marinádu smícháme a pak rozmixujeme.
-
Kuřecí maso nakrájíme na kousky asi 3 x 5 cm. Vložíme do marinády a promícháme. Necháme ještě chvilku stát a znova důkladně promícháme. Marináda se má dostat na každé místo na mase. Pokud připravujete více porcí, zvolte plochou misku – aby maso mělo prostor a bylo pořádně ponořené v marinádě. Misku zakryjeme fólií a dáme odležet v chladu do ledničky. Skvělé je, když máte čas, nechat ležet v chladu přes noc, jinak alespoň 3 hodiny, aby se marináda s masem nejenom seznámila, ale aby masu dala své chutě. To stojí za chvíle čekání.
-
Maso napíchneme na špejle, které jsme nechali aspoň 3 hodiny ve vodě, aby šlo maso po grilování lépe sejmout. Dobré je, že špejle přesahují hranu grilovací pánve, marináda tak může odkapávat. Vložíme do grilu na 8 minut. Při grilování špízy několikrát otočíme. Když jsou hotové, dáme je stranou a uchováme v teple.
-
Omáčka: Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme arašídové máslo, kokosové mléko, sladkou chilli omáčku, rybí omáčku a zázvor. Zahříváme a mícháme, aby vznikla omáčka. Nevaříme!
-
Servírujeme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Krok za krokem také na http://www.mojetara.cz/recipe/kureci-satay-cili-ku…