
Suroviny
- sádlo vyndané z kuřete
- trocha vody
Postup přípravy receptu
-
V poslední době dosti často koupím kuře nebo jeho díly, které přímo oplývají sádlem.
-
Původně jsem ho vyhazovala, ale teta mi poradila, že i toto sádlo lze vyškvařit a dále používat; moc dobré je přidávat ho do těsta na buchty – jsou potom křehčí.
-
Tak tedy jak na to:
Kuře opláchnu a vytrhám z něj většinu sádla – nejvíce bývá v zadní části trupu. Dám do kastrůlku, podliji lžicí vody a na malém plameni nechám škvařit za občasného míchání. Podle potřeby část tekutého sádla sliji, zbytek nechám škvařit dál. Když škvarečky začínají růžovět,vyberu ty větší kusy, rozkrájím je na drobno,vrátím zpět a doškvařím. Pak sádlo scedím,škvarečky vymačkám a obojí používám stejně jako sádlo a škvarky vepřové. -
I toto sádlo, stejně jako vepřové, lze také škvařit v mikrovlnce.
-
Nejprve na poloviční výkon a přikryté. Čas nastavím na 4-5 minut, pak promíchám, tekuté sádlo odliju a dál pokračuji stejně, dokud není sádlo zcela vyškvařeno.
Poznámka od kuchařky
Toto sádlo musí být v lednici – v pokojové teplotě je tekuté.
Škvaření sádla v mikrovlnce: