Suroviny
4 porce
- 3-4 ks kuřecích prsou
- 1 ricotta
- 3 trojúhelníčky netučného taveného sýra (lze nahradit strouhaným sýrem, což je zdravější varianta)
- 1-2 lžičky bazalky
- sůl
- pepř
- rýže
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso – prsa očistíme, rozřízneme podélně, ale ne úplně, abychom měli dvě části u sebe spojené, lze zkřehčit decentním naklepáním, osolit, opepřit.
-
V misce smíchat ricottu s tavenými sýry či nastrouhaným sýrem a přidat 1-2 kávové lžičky bazalky, zamíchat.
-
Směsí potřít z jedné strany prořízlé kuřecí prso, které je předem z obou stran osolené a opepřené, samozřejmě decentně, lepší méně, než-li více. Po potření svineme jako na ptáčky a pokračujeme.
-
Rozpálíme pánev na sucho a smotané rolky zprudka opečeme ze všech stran, nepřichytí se.
-
Po opečení vložit buď do parního hrnce a nebo do pekáčku s víčkem, pokud není víčko – kryt, poklop uděláme z alobalu. Já to dělala v páře na 45 min, rovněž i rýži, kterou jsem k tomu podávala, šťáva se udělá sama.
-
Pokud maso dáme do trouby s alobalem, nechala bych jej déle, klidně pro zkřehčení a podlila trochou vody, péct na 160°C cca 30-40 min, chce to vyzkoušet, každý máme jinou troubu. Podávat s rýží.
Poznámka od kuchařky
Tento recept je vhodný na Crohnovu chorobu a je vyzkoušen přímo v parním hrnci, druh přípravy pokrmů samozřejmě záleží na každém. Suroviny jsou kupované kvalitnější, ne Tesco výrobky apod, použitá masa jsou čerstvá, od řezníka, včetně mletého. Tavené sýry, tvarohy, jogurty apod. jsou nízkotučné. Pro zdravého člověka doporučuji polo či plnotučné. Množství odpovídá 3-4 porcím, záleží na velikostech porcí.