
Suroviny
- větší kuře (alespoň 1500 g)
- 2-3 vepřové jazyky
- sůl
- máslo
- Plná lžíce koření:
- muškátový květ a
- muškátový oříšek
- drcený hřebíček
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Kuře vykostíme a upravíme na plát (může být děravý), nebo si koupíme kuře již vykostěné. Nenaklepáváme!
-
Vepřové jazyky uvařímě ve slané vodě do měkka (vývar ochutíme třeným česnekem a budeme mít skvělou, silnou polévku), vložíme do studené vody a stáhneme (podjazyčí odkrojíme).
-
Plát masa osolíme, posypeme polovinou koření, položíme jazyky a zarolujeme (náplň je pevná, jde to velmi dobře). Svážeme motouzem nebo spíchneme kovovými jehlami. Roládu dáme do pekáčku, posypeme zbytkem koření, zalijeme rozpuštěným máslem (já jím neplýtvám) a pomalu dusíme v troubě.
-
Nakonec necháme zčervenat. Po vychladnutí necháme roládu i se šťávou stát 24 hodin v chladné místnosti nebo v lednici.
-
Nakrájíme na plátky a podáváme s chlebem, bramborovým salátem nebo jako součást studených mís.
Poznámka od kuchařky
Po proležení málokdo uhádne, že náplň tvoří jazyky a nikoliv třeba játra. Klidně dejte ochutnat i odpůrcům vnitřností.
Podle Kuchařky Frekvence 1 – jedná se o starý anglický recept.