Suroviny
6 porcí
- 1 kuře 1600 g
- 2-3 lžíce plnotučné hořčice
- 20-30 dkg anglické slaniny
- 4 vejce
- 1 konzerva sterilovaných žampionu (180g)
- 2 lžíce másla
- 1/2 červené papriky (proužky)
- sůl
- pepř
- koření na pečené kuře
- 1 plát listového těsta
- 1 vejce na potření rolády
Postup přípravy receptu
-
Tento recept je u nás velice oblíben, hodí se jako oběd a zároveň i večer za studena k posezení s vínem 🙂 Než začneme, musíme si vykostit kuře. Je to trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Mnoho rolád je z kuřecích prsou a ty jsou dost suchá. Vykostěné kuře se hodí mnohem víc, roláda je pak šťavnatější.
-
Jdeme na to. Odřízneme křídla, kuře položíme na podložku prsy nahoru, menším nožem nařízneme kůži mezi prsy a pomalu oddělujeme (seškrabujeme) maso od kosti. Úplně obnaženou kost opatrně vykroutíme nebo odřízneme. Stehna vykosťujeme až nakonec.
-
Vykostěné kuře položíme kůži na prkénko a rozklepeme na větší plát asi 1 cm vysoký. Osolíme, opepříme, posypeme kořením na pečené kuře, potřeme hořčicí a poklademe anglickou slaninou.
-
Vajíčka umícháme na másle a rozetřeme na anglickou slaninu. Posypeme žampiony a na okraj rolády položíme proužky paprik. Roládu zavineme, osolíme, okořeníme a převážeme nití. Já roládu ještě zabalím do alobalu a peču 1 hod na 200 °C.
-
Po hodině roládu vybalím z alobalu, výpek sliji do kastrolku přidám 2 dcl vody a zahustím 1 lžíci solamylu.
-
Roládu dám ještě na 10 min pod gril, aby se upekla kůžička. No a na závěr sundám nitě, zabalím do vyváleného listového těsta, potřu vajíčkem a šup na 13 min do trouby.
Podáváme s rýži, brambory, mandlové krokety – odkaz na ně viz Poznámka. Hodí se prakticky vše.