Suroviny
6 porcí
- 1 větší kuře
- asi tak 5 dkg másla
- sůl
- nádivka:
- 1/8 másla
- 10 dkg pistácií
- 1 vejce
- zelená petrželka
- pepř
- muškátový oříšek
- sůl
- trochu strouhanky
Postup přípravy receptu
-
Kuře stáhneme opatrně z kůže tak, abychom ji příliš nepotrhali. Na pomaštěný alobal rozprostřeme kůži, trochu osolíme a stejnoměrně poklademe kusy masa, které jsme odřezali z kuřete. Osolíme, trochu opepříme. Středem uděláme prohlubeninu, do které dáme váleček nádivky.
-
Nádivku připravíme z másla utřeného s vejcem, solí a kořením do pěny, pak přidáme nastrouhané pistácie, trochu strouhanky (někdy ani nemusí být) a zelenou petrželku, na jemno nasekanou.
-
Roládu pomocí alobalu zabalíme do klasického válce. Provázkem svážeme několikrát, začínáme zprostředka.
-
Na pekáček dáme trochu vody, alobalový válec a pečeme cca 45 minut při teplotě asi 200°C. Když máme silnější alobal nebo opravdu velké kuře, prodloužíme dobu pečení na 1 hodinu.
-
Pak vyjmeme, necháme vychladnout (nerozbalujeme). Studené vybalíme z alobalu a na pár minut dáme pod gril, aby roláda dostala žádoucí barvu a kůžička zkřupavěla.
-
Je také možné vybalit z alobalu opatrně za tepla, ale je potom trochu potíž s grilováním a následným krájením. Podáváme s bramborem.